Svømming i OL

Svømming som idrettsgren har vært en del av programmet i de Olympiske Leker helt siden starten av det moderne OL slik vi kjenner det i dag. Fra og med 1912 ble det også åpnet for at kvinnelige utøvere kunne konkurrere i det blå element.

Disipliner

På grunn av de mange ulike distansene og disiplinene, samt kombinasjoner av disse, er svømming den idretten i OL som har nest flest arrangement, kun slått av friidrett. Det konkurrerer i alle de fire svømmeartene: Bryst, rygg, fristil og butterfly, i lengder fra 50 meter (bryst) og helt opp til 1500 meter (fristil). I tillegg til dette arrangeres medley, en kombinasjon av de ulike stilene. Dette kjøres både individuelt (200 meter og 400 meter) og som lagstafett (4×100 meter). Fristil kjøres også som stafett i lengdene 4×100 og 4×200 meter. I tillegg gjennomføres også en mix-stafett medley, bestående av to kvinner og to menn. Denne disiplinen kjøres på distansen 4×100 meter, og er en populær publikumssport.

Mestvinnende nasjoner

Av de mange sterke svømmenasjonene som har konkurrert i OL opp gjennom tidene, er det ingen som har vært i nærheten av å trumfe USA. Med sine totalt 533 OL-medaljer – 345 flere enn neste nasjon på lista – har de vist seg som en knallsterk svømmenasjon, både på dame- og herresiden. Målt i antall gull, kan USA smykke seg med hele 246 medaljer, noe som er fire ganger så mange som Australia, som ligger på andreplass.

Vi må lete forholdsvis langt ned på listen for å finne Norges plassering. Her ligger vi på en 47.-plass med én sølv- og én bronsemedalje, en plassering som vi for øvrig deler med Cuba.