Verdenscupen

Verdenscupen i svømming, eller FINA Swimming World Cup som den offisielt heter på engelsk, er en internasjonal konkurranse innen svømmesporten som er blitt avholdt årlig siden 1988. Konkurransen foregår over flere to-dagersarrangement som inntreffer mellom august og november og arrangeres over flere verdensdeler. Premiepengene er ikke til å kimse av: SKulle du være så heldig (eller snarere svømmedyktig) at du gjør deg fortjent til en førsteplass, kan du forespeile deg å håve inn hele 2.5 millioner dollar. Dette er imidlertid fordelt over flere priser, så selv gullvinnere må nok belage seg på en noe lavere sum. Førsteplassen deler nemlig premiepenger med andre- og tredjeplassen, selv om de selvsagt ikke vinner like mye.

Disipliner

Det konkurreres i alle fire svømmearter under verdenscupen: Rygg, bryst, fristil og butterfly, i tillegg til medley i ulike lengder og i individuell og lagstafett. Lengdene 800 og 1500 meter fristil er spesielle i den forstand at førstnevnte er forbeholdt kvinnene og sistnevnte mennene.

Mestvinnende utøvere

Av de mestvinnende utøverne i verdenscupen troner Katinka Hosszú fra Ungarn øverst med sine 300 enkeltseire i turneringen. Sør-Afrikaneren Chad le Clos troner øverst på herresiden med sine 144 enkeltseire – dog bare halvparten av sin ungarske svømmekollega. Hosszú er kjent for sin sterke psyke og sin mentale innstilling, noe som utvilsomt har vært en styrke for hennes karriere.