Ulike disipliner i svømming

 

Brystsvømming

Brystsvømming er en allment utbredt og lett tilgjengelig svømmeart – så fort man har lært seg de karakteristiske bensparkene som også kalles froskespark. Kunsten er å synkronisere disse med armtakene.

Brystsvømming er den tregeste av de fire svømmeartene og er derfor kanskje noe mindre spenningsfylt å følge med på i konkurranse. Likefullt er det en øvelse som krever styrke og utholdenhet, og for den jevne mosjonist er det fin trening for hele kroppen.

Crawl

Crawl, eller fristil som det også kalles, er den raskeste av de fire svømmeartene som benyttes i konkuyranseøyeemed. I crawl ligger svømmeren med ansiktet ned i vannet. Armene beveges én av gangen i en rytmisk bevegelse. Beina er samlet og sparker for å skape framdrift.

Butterfly

I denne svømmearten er svømmeren orientert med mage og ansikt ned mot vannet. Begge armene er koordinerte i bevegelsen og føttene utfører opptil to beinspark. Dette regnes som den nest raskeste av svømmeartene, etter fristil.

Ryggsvømming

Ryggsvømming i konkurransesammenheng skiller seg fra de andre svømmeartene i den forstand at svømmerens utgangsposisjon er i vannet i stedet for på land.

Om enn kanskje mindre kjent i konkurransesvømming, er ryggsvømming en kjent og kjær svømmeart for mange av oss. I rekreasjonssvømming kan denne formen være en fin måte å koble av på og restituere seg fra annen trening. I livredning er det dessuten et must å kunne svømme på rygg, da det sparer på kreftene og gjør det mulig å hjelpe andre mennesker i land.

Medley

I medley utfører svømmerne en blanding av de fire svømmeartene. Dette skaper en publikumsvennlig spenning som egner seg godt i konkurranser. Svømmerne kan konkurrere enten individuelt eller i lagstafett.