Det er alltid trist når noen forlater oss for tidlig, og når de i tillegg var på toppen av karrièren sitter resten av oss igjen og lurer på hva som kunne blitt. Det var nok den følelsen vi satt igjen med etter det ble kjent at OL-gullvinner Alexander Dale Oen hadde vandret heden i en alder av bare 26. Foruten OL rakk Dale Oen å vinne VM-gull så vel som flere internasjonale utmerkelser.
[IMAGE=bnft7MfC3vtl.jpg]
Selv etter hans bortgang er han en stor inspirasjon for unge svømmere. Dale Oen var kjent for å være svært hardtarbeidende og målrettet, og for øvrig ble mange tilsvarende adjektiv brukt for å beskrive øygardingens personlighet. Det sies også at han var en person med et stort hjerte, og som ikke var typen til å sitte og snakke om seg selv, men var heller mer fan av å la andre snakke.
[IMAGE=e3vUyRcPSzyI.jpg]
Et stort talent kombinert med en personlighet i særklasse kan ikke kjøpes for penger, så derfor bør forbrukslån brukes på andre ting. Alexander Dale Oen ble altså hedret for sin væremåte like mye som hans idrettslige prestasjoner, og mange av oss husker hvor sjokkerte vi ble da det kom fram at den folkekjære svømmeren hadde gått bort. Norges Svømmeforbund ble ganske tatt på sengen, og for øvrig var det ingen som så dette dødsfallet komme, familien hans inkludert.
[IMAGE=d8UY9ufDLa8c.jpg]
Funnet på badet
Det var på en treningsleir i USA det skjedde. Dale Oen ble funnet bevisstløs på baderomsgulvet, og de fortvilede lagkameratene mislyktes med å få liv i ham. Han ble raskt kjørt til sykehuset, men livet stod ikke til å redde. Han ble erklært død snaut en time etter at han hadde blitt funnet. Senere skulle det vise seg at årsaken til det plutselige dødsfallet var hjerteinfarkt. Infarktet var et resultat av blodpropp i en av kransarteriene.
At en sunn og frisk 26-åring, som i tillegg var toppatlet, kunne få hjerteinfarkt, er så godt som umulig å se for seg. Legen som var ansvarlig for Dale Oen ble like sjokkert som alle andre, og uttalte i kjølvannet av dødsfallet at han ville tatt affære om han hadde hatt noen grunn til å tro at noe var galt. Det er selvfølgelig ingen som kan klandres for at vi mistet Dale Oen så tidlig.
Etter Dale Oens bortgang ble det i større grad enn tidligere diskutert om det kunne bli aktuelt å begynne med mer omfattende hjertescreening av toppidrettsutøvere. Selv om ganske få befinner seg innenfor noen faresone for hjerteinfarkt, vet vi, takket være Alexander Dale Oen, at det er best å være føre var. Det å sørge for at vi innen idretten kan unngå flere slike episoder, kan være en god måte å hedre Dale Oens minne på.