Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen var en norsk svømmer født i Øygarden i 1985. Han regnes av mange for å være den største norske svømmeren gjennom historien. Til tross for en altfor tidlig bortgang og med det en relativt kort karriere rakk han å sette spor etter seg i svømmesporten – både her hjemme og i utlandet.

Dale Oen svømte for Vestkantsvømmerne i størstedelen av karrieren. Han ble flyttet dit som barn da nærklubben ble nedlagt. På grunn av lang reisevei flyttet han etterhvert nærmere klubben for å satse samtidig som han gikk videregående. Det var fra dette punktet karrieren til Dale Oen virkelig startet. I løpet av sitt siste år svømte Oen for Bærumssvømmerne.

Det internasjonale gjennombruddet for Alexander kom i 2005 da han svømte inn til en syvendeplass i 100 meter bryst under World Aquatics Championship som ble avholdt i Montreal i Canada. Senere samme år satte han nordisk rekord på samme distanse med tiden 59.05 og ble med det første nordmann gjennom tidene til å svømme denne distansen på under ett minutt.

Tre år senere, under EM i 2008, tok Dale Oen gull i 100 meter bryst. Igjen ble han første nordmann – denne gangen til å bære tittelen Europamester i svømming for herrer. Videre, under OL i Bejing samme år fortsatte suksessen. Her tok han sølv i den samme distansen og ble også her første norske mannlige utøver til å ta en OL-medalje i svømming.

Oens siste internasjonale plassering var gull under EM i kort-bane i Polen i 2011. Her svømte han inn som nummer én på distansen 100 meter bryst. I tillegg tok han bronse på 50 meter bryst.

Alexander Dale Oen gikk tragisk bort den 30. april i 2012, bare 26 år gammel, da han kollapset i dusjen under en treningsleir i Flagstaff, Arizona. Det skulle vise seg at Dale Oen led av en hjertefeil som hadde gått under radaren til det medisinske teamet. I tiden som ledet fram til det fatale dødsfallet skal Oen ha hatt flere mindre hjerteinfarkt, men da han også slet med en skulderskade skal de karakteristiske tegnene på hjerteinfarkt som Oen opplevde – blant annet stråling nedover armen – ha blitt forklart som smerter i forbindelse med skulderskaden. Det medisinske teamet har i ettertid beklaget at de ikke hadde oppdaget Alexanders hjertefeil.