Jenny Thompson

Jenny Thompson er et aktet navn i den amerikanske idrettsverdenen og i den internasjonale svømmesporten. Med sine tolv OL-medaljer, hvorav åtte er gullmedaljer, regnes hun som den mestvinnende kvinnelige olympieren og som den kanskje største kvinnelige svømmestjernen i historien.

Thompson ble født i 1973 i Massachusetts, USA. I likhet med den enda mer kjente svømmeren Phelps, begynte hun å svømme i en alder av sju år. Etter dette ble hun raskt en selvskreven deltaker i lokale og regionale svømmekonkurranser for jenter på sin alder.

Thompson fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 1987 da hun var kun 14 år gammel. Dette skjedde i forbindelse med Pan American Games som ble arrangert det året. Her vant hun øvelsen i 50 meter fristil, og ble tredje beste på hundremeteren. Etter dette ble forventingene satt skyhøyt og presset var derfor stort da hun i 1992 deltok på sitt første OL, dette året arrangert i Barcelona.

Fans og tilskuere hadde tro på at Jenny Thompson skulle ta flere OL-gull under konkurransene i Barcelona. Skuffelsen ble desto større da hun ikke innfridde og “kun” tok en andreplass som beste plassering under Barcelona-OL. Det skulle imidlertid vise seg at det var dopingspekulasjoner mot den kinesiske vinneren for 100 meter fristil, hvor Thompson kom inn på andreplass. Dopingtester ble kun gjennomført sporadisk og tilfeldig, ved bruk av loddtrekning for å avgjøre hvem som skulle testes. Etter protester fra Thompson og hennes lagkamerater ble reglene endret i ettertid, og kun måneder etter testet hele ni kinesiske utøvere positivt på steroider.

Under OL I Atlanta I 1996 skulle det heldigvis gå bedre for den amerikanske svømmedronningen. Selv om hun også her skuffet noe i forhold til resultatene hun hadde fra andre konkurranser, særlig med tanke på at en dårlig kvalifiseringsrunde gjorde at hun ikke fikk konkurrert i noen individuelle øvelser. Til gjengjeld slo hun til for fullt på lagkonkurransene, der hun var med å hente hele tre laggull til USA. Dette var i disiplinene 100 og 200 meter fristil stafett og 100 meter medley stafett.

Thompson la karrieren på hylla da hun var 34 år. Etter å ha svømt på Standfords svømmelag i mange år, hvor hun forøvrig tok hele 19 NCAA-titler, tok hun en medisinsk utdannelse ved Columbia University. Hun jobber i dag innen anestesi ved et sykehus i Maine og er gift med to barn. Hun er med sine valg og sin målrettede tankegang blitt et eksempel for mange på hvordan man kan ta en utdannelse og få en ikke-sportslig karriere etter tiden som idrettsutøver. Thompson har selv uttalt at overgangen var alt annet enn enkel, med tanke på at hun gikk fra å være ener i ett felt og over til å være nybegynner innen medisin.