Sara Nordenstam

Sara Nordenstam er med sine 49 titler en av Norges mest titulerte svømmere. Født i Sverige, begynte hun sin karriere der og konkurrerte først for Norge i internasjonal sammenheng fra 2004, da hun fikk norsk statsborgerskap. Siden har hun uttalt at hun føler seg mest norsk og at det har vært riktig for henne å konkurrere for Norge.

Sara ble født i Lycksele i Sverige i 1983 og kom til Norge sammen med familien sin da hun var ti år. Hun har siden den gang (foruten et treåring opphold i svenske Väsby) vært medlem av Lambertseter Svømmeklubb som er en av landets største med sine 2400 medlemmer og som sesong etter sesong er blitt kåret til landets beste svømmeklubb av Norges Svømmeforbund. Klubbens motto, “Sammen mot toppen”, viser at de har ambisjoner på sine medlemmers vegne, noe nettopp Sara har nytt godt av i sin tid som klubben. Fra hun ble medlem som tiåring har klubben fulgt henne gjennom lokale konkurranser og etterhvert ungdomsmesterskap og fram til en internasjonal svømmekarriere. Sara er også i den senere tid blitt tilknyttet Oslo Idrettslag (Oslo IL) der hun også er medlem.

Hva disipliner angår, konkurrerte Sara i bryst og medley. I 200 meter bryst satte hun europarekord med tiden 2.23,02, mens hun på distansene 200 og 400 meter medley satte norgesrekorder med tider på henholdsvis 2.15,13 og 4.38,36. Av meritter i internasjonale konkurranser, kan nevnes EM-gull fra 2012 i 200 meter bryst, samt EM-sølv (Budapest 2010) og OL-bronse (Bejing 2008) på samme øvelse.

I 2012 satte Nordenstam videre en sensasjonell Europarekord i 200 meter bryst i semifinaleheatet under OL i London. Rekorden ble igjen slått i neste heat med bare 3/100-deler, noe som for Sara betydde at hun kun fikk beholde rekorden i fire minutter. Til tross for dette, vakte prestasjonen oppsikt her hjemme, da opptakten hadde vært noe utfordrende. Under opptakten til OL hadde Sara nemlig tanker om å legge svømmebrillene på hylla.

Sara har utdanning fra USA, hvor hun har studert reklame og markedsføring i fire og et halvt år. Dette kombinerte hun med satsing på svømmingen, gjennom at hun fikk trene i et annet miljø med et nytt trenings- og støtteapparat.

Nordenstam tok pause fra svømmesporten i 2016. Selv om hun ikke offisielt har lagt opp har hun sluttet som profesjonell utøver. Hun jobber i dag for den norske kles- og utstyrsgiganten Helly Hansen, der hun arbeider med netthandel.