World Aquatics Championships

FINA World Aquatics Championship er et samlet mesterskap for all vannsport. Denne konkurransen arrangeres annethvert år og samler 192 nasjoner. Den første versjonen av mesterskapet ble holdt i Beograd i 1973 i det som den gang var Jugoslavia.

Under World Aquatics Championship konkurreres det forutenom klassisk konkurransesvømming i idrettene stup, klippestup, synkronsvømming, vannpolo og åpent vann. Sistnevnte skiller seg ut fra ordinær svømming i basseng ved at svømmingen foregår i friluft og i naturlig forekommende vann. I tillegg er gjerne distansene lengre, ofte mellom én og ti kilometer.

I 2019 ble World Aquatics Championship avholdt i Sør-Korea. Her var det Kina, USA og Russland som tok flest medaljer, noe som har vært en trend i de siste ti årene av konkurransen. En annen trend er at antallet “events” eller såkalte konkurransen under arrangementet gradvis har økt. I 2019 ble det avholdt 76 slike events, noe som tilsvarer mer enn en dobling fra oppstarten i 1973.

For 2021 og 2023 er det henholdsvis Japan og Quatar som får prøve seg som vertskap. Mens Japan har vært vertskap tidligere (i 2001) er det første gang Quatar skal holde arrangementet.