Laszlo Cseh – en ungarsk suksesshistorie

Laszlo Cseh den eldre som var den første junior-europamesteren i historien for ungarsk svømming, olympisk deltaker, VM -og EM-finalist, gikk bort i en alder av 68. Og sist men ikke minst, far til den legendariske svømmeren László Cseh den yngre.

I mørket etterlot han seg en æra av prestasjoner for ungarsk svømming, som også har innvirkning på det norske svømme-miljøet. Om ikke bilen din bader i regn, så er det likevel smart å ha ekstralys som kan vise skygger i striregn selv på varme sommerdager. Det er nemlig en historie vi har lært fra Cseh sin fortid. La oss høre den.

Laszlo brøt gjennom isen

Han var uten tvil en stor svømmer, og i følge hans tidligere lagkamerat var han et talent på nivå med Ian Thorpe, bare på grunn av stjernenes innstilling og hans daglige form, nådde han toppen.

Det er riktig at Laszlo Csehs navn stod bak verdensklassen en liten stund. Men det tok ikke lang tid før navnet dukket opp i media. Hans gode prestasjoner tok han opp på pallen i verdensrankingen, som dukket opp for første gang den gangen – men til slutt nådde han 5. plass i verdensmesterskapet i Beograd i 1973, og i EM i Barcelona i 1970 var 2. plass beste individuelle resultat. Han deltok i OL i München 1972, hvor han spilte en stor rolle i den overraskende finalen i medley-stafetten for menn, hvor han endte på 8. plass.

Laszlo Cseh er symbol på ekstra belysning

Hans sønn derimot vant ofte på grunn av at han kunne speile seg i farens glans. OL-sølvvinneren, verdens- og europamesteren i svømmeren ble blant annet avhørt om grusomhetene som skjedde med ham i svømmehallen, men han reagerte også på det Attila sa om ham.

Etter Laszlo sin pensjonisttilværelse avslørte han som kjent for offentligheten hvordan forholdet hans til treneren var – det ble da avslørt at de kranglet mye under samarbeidet. Siden den gang har de ikke snakket mye sammen, og de søker ikke engang hverandres selskap. Ifølge László Cseh behandlet Turi ham som han ikke burde ha gjort. Stillheten var dum for dem begge, som egentlig burde ha skværet opp.

Men Laszlo mente at historien skulle fortelles. Det var nemlig på vei hjem fra trening, nestenulykken hendte. I plaskregn kjørte de hjemover i en Fiat 500 som nettopp hadde væt på service. Heldigvis hadde faren gitt sønnen en lys-bar på taket, for det synes han sønnen trengte. Og da ekstralys ble tent, fikk de øye på en szarvas, en hjort som stod i veien. I siste øyeblikk fikk de kastet bilen til side og livet sto til å redde.

Som far så sønn – en suksesshistorie uten sidestykke

Selv har Laszlo fått tre sønner. Den eldste fikk navnet Laszlo etter sine forfedre. Men den minste fikk navnet Feny, som mange forbinder med et ekstralys i mørket. Det er alltid viktig å ta hensyn til sikkerhet. Det har mang en svømmer fått erfart. Men det viktigste av alt er å alltid ta vare på hverandre. Akkurat som far og sønn Cseh gjorde, i en idrett som er beinhard og vanskelig å prestere i.

Laszlo Cseh vil alltid stå for oss som en bauta når vi skriver historier ned på papir. (Men om såga er sann, nei det sier teksten ingenting om.)