Svøm deg frisk

Svømming som mosjonsform har en rekke gunstige effekter på helsen. Her skal vi se på noen av dem:

  • Fungerer som utholdenhetstrening Du kan utmerket godt “svette” i vannet – du kan selv styre tempoet og svømmestilen slik at det passer deg og ditt nivå.
  • Bygger og former muskulaturen I svømming bruker du overarmer, bein- og setemuskulatur, litt avhengig av hvilken svømmeart du velger. I tillegg er svømming en ypperlig måte å styrke kjernemuskulaturen på.
  • Avlaster leddene Dersom du sliter med belastningsskader eller overvekt, kan det være utfordrende å finne øvelser som føles trygge og som bygger opp musklene uten at leddene utsettes for videre slitasje. I vannet flyter du i stor grad, noe som gjør at belastningen på leddene blir minimal. Mange opplever derfor svømming som et skånsomt alternativ til andre treningsformer. Spesielt eldre og gravide kan ha stor nytte av svømming for å holde seg i form.
  • Trener hele kroppen på én gang! Mens mange kanskje har ulike program for bein, setemuskulatur og overkropp og veksler mellom disse i løpet av uka, har svømming den unike egenskapen at det trener hele kroppen – på én og samme tid. Dette er ikke bare tidsbesparende og praktisk – det kan også fungere skadereduserende ved at kroppen belastes på en jevn og bærekraftig måte.